Elbert Gábor interjú

- Milyen az országos foci helyzete?

Véleményem szerint a futball Magyarországon a következő problémákkal küzd. Túl sok pénz van benne ahhoz, hogy ne jelenjenek meg a szerencsevadászok, azok, akik csak kivenni akarnak belőle, nem belerakni. Túl kevés a pénz ahhoz, hogy reálisan fel tudjuk venni a versenyt a külfölddel (pl.: az osztrák 3., 4. osztályban több pénzt lehet keresni, mint sok magyar NB1-es csapatnál, viszont egy 20 éves futballista Magyarországon a többszörösét keresi annak, amit egy nyugdíj előtt álló tanár). A létesítményeink alkalmatlanok megfelelni a XXI. század elvárásainak, ezekbe a stadionokba nem jó kijönni önmagában. Ha modern, szép stadionok lennének, az emberek szívesebben mennek ki, ez önmagában is emelné a színvonalat. összességében a sport, de leginkább a futball tükörképe a társadalomnak, mindig megmutatja, hogy milyenek vagyunk mi magyarok.

- Milyen országos vízi sport helyzete?

Amennyiben a vízi sporton a kajak-kenut, az evezést, vitorlázást, szörföt értjük, akkor már elmondható, hogy kezdenek kialakulni azok a valódi bázisok, amelyek a modern, fejlettebb társadalmak mintájára egy-egy helyre gyűjtik össze az adott sportágak legjobbjait (pl: kajak-kenuban Szeged, Szolnok, Győr) és  a többi helyen „csak” a gyerekek nevelésével foglalkoznak. Természetesen ez összefügg a létesítményhelyzettel és a létesítmények fejlesztésével is.

- Milyen országos egyetemi sport helyzete?

Azt gondolom, valódi egyetemei sport nem létezik, hiszen az egyetemisták mindennapjainak nem része a sport. Kizárólag azok sportolnak, akik már úgy kerülnek be a felsőoktatásban, hogy valahol versenyszerűen sportoltak, de közülük is sokan elvesznek a sport számára, ha az adott városban, egyetemen, az ő sportáguk nincs, vagy csak alacsony szinten. Sokfelé (pl.. Lengyelország) az ún. egy egyetem, egy sportág elv jelenti a megoldást, amely (lásd: fentebb a vízi sportoknál) egy-egy egyetemi központot és egy-egy várost összeköt, így az egyetemre vágyó élsportoló a sportág alapján tud egyetemi várost is választani. Kisebb kezdeményezések vannak Magyarországon is ezen a területen (pl.: Szolnok)

- Melyek azok a sportesemények, amik fellendítették vagy fellendíthetnék a turizmust?

Fontos, hogy ezek rendszeres események legyenek és magán a sporteseményen kívül is ki legyen találva minden. Ilyen mindenképpen a Formula1, a különböző nagy marathon futások, de ilyen nálunk a Balaton-átúszás is, valamint a népszerű sportágak világeseményei is, amelyek természetesen (talán a szegedi kajak-kenut kivéve) nem lehetnek rendszeresek. Érdekes minta volt egy junior férfi kézilabda világbajnokság Észak-kelet Magyarországon, ahol ennek okán felújították a kis sportcsarnokokat és minden településen a látványosságokat, az utakat is, ami nagy segítségére volt a térségnek több szempontból is.

- Honnan kapnak támogatásokat a sportolók?

Van állami ösztöndíj, amely ún. Gerevich-ösztöndíj, ami az olimpiai ciklusban 100-400.000 Forintot biztosít nekik havonta adómentesen. Lehet fizetésük a klubban és lehetnek szponzoraik is.

- Milyen bevételi források vannak?

Ezek: Gerevich-ösztöndíj, fizetés, szponzor, eredmény utáni állami jutalom, esetleg szövetségi, vagy klub jutalom is.

- Terveznek-e mostanában sportberuházást?

Szerencsére folyamatosan épülnek sportlétesítmények. Volt ez a PPP-konstrukció, amelyben számos uszoda és sportcsarnok épült meg. Most elsősorban stadionok épülnek (FTC, Debrecen, Felcsút, talán a Népstadion) és az MLSZ-nek van egy műfüves pályaépítő programja is, valamint a TAO-ból is sok futballpálya épül.

- Mi volt a leghatékonyabb és mi volt a legkevésbé hatékony beruházás?

Ez relatív és szubjektív is. A debreceniek biztosan az ő csarnokukat mondják a legjobbnak, Ti biztosan a Maty éri beruházást. A legrosszabb, ami sportra legkevésbé használható, az a Papp László Budapest Sportaréna (szerintem)

- Megtérülnek-e a sportberuházások?

Mit tekintesz megtérülésnek? Kizárólag anyagilag aligha, de ha a sok-sok addicionális hasznot is veszed, akkor a legjobb beruházások egyike a sport! Szoktak idézni egy WHO-számot, hogy a sportba befektetett 1 dollár 3 éven belül 3,9 dollár megtakarítást eredményez az egészségkasszában – hogy egy példát írjak Neked

- Sportminősége jobb lett-e az elmúlt évekhez képest?

Mit értünk sportminőségén? Ha a londoni eredményeket nézzük, akkor igen! Ha azt, hogy azokban a sportágakban, amelyeket a külföldi sportcsatornákon láthatsz mindig (golf, tenisz, labdarúgás, sí, autó, motor és ilyenek), nem vagyunk szereplők, sőt egyre távolabb kerülünk az esélytől is, akkor nem.

- Elmúlt évtizedekben mi volt a helyzet?

A nagy kommunista időkben a propaganda része volt a sport és akkor nagyon nagy eredményeink voltak. Ma is ezt a szerepet kezdi betölteni sajnos, vagy szerencsére.  A rendszerváltás magára hagyta a területet, a sporton belül mégsem zajlott le a rendszerváltás, a fejekben biztosan nem és most ez a folyamat még inkább megfordult, hiszen megint politikusok kerülnek sportvezetői feladatok közelébe, fölé, így az, hogy sportot csinálni szakma, megint nem elfogadott.

- Nézőszámok régen és most?

A futballban régen Magyarországon sokkal több néző volt. Ennek oka lehet, hogy akkor nem volt más szórakozás és nem lehetett jobb futballt látni éjjel nappal a tv-ben. ma sok más érdekesség is van a világban és minden meccset meg lehet nézni a tv-ben, ráadásul a stadionok nagy része „korabeli” maradt.

tortadara 2013.05.15. 14:39

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mndzsmnt.blog.hu/api/trackback/id/tr925301650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása